top of page

Een zee van ruimte. Notities van een tussenmens

Door ds. Wielie Elhorst.

Wat een geschenk is het boek van Lara Billie Rense: ‘Een zee van ruimte. Notities van een tussenmens’, dit jaar (2024) uitgegeven door Atlas Contact in Amsterdam. Het was geen moeite het ruim 300 pagina’s tellende ontdekkingsreis van de non-binaire Rense tot mij te nemen. Het is duidelijk samengesteld door iemand die de kunst van het geschreven woord verstaat. Ik vind het boek een geschenk, omdat de auteur genoemde ontdekkingsreis op persoonlijke en tegelijk informatieve wijze met het grote publiek heeft willen delen – zonder blad voor de mond, intiem, bijna letterlijk dicht op de huid. Je moet maar durven bij alle onwetendheid, onbegrip en soms regelrechte weerstand waarmee je te maken krijgt, als je niet past in gangbare indelingen en categorieën die met name de Westerse wereld voor de werkelijkheid en dus ook voor de mensen heeft bedacht. Rense legt geduldig, autobiografisch, integer, informatief, met veel gevoel voor innerlijke reflectie, beeldend uit waartoe die zich heeft moeten verhouden in een wereld die het liefst de – van de weeromstuit ook nogal uitsluitende – tweedeling man-vrouw gebruikt. Wat fijn dit allemaal vanuit het perspectief van een non-binaire trans zelf te mogen lezen.


Rense heeft in ieder geval mij een enorme dienst mee bewezen met diens boek. Het boek leest als een gesprek (soms word je als lezer ook letterlijk aangesproken) en al sprekend lezend word je wijzer, treed je binnen in de wereld van een tussenmens: geen man en ook geen vrouw.


Kern van het boek is de pleitbezorging voor beweging. Zo heb ik het tenminste begrepen. Niet beweging per se van ‘a’ naar ‘b’, maar beweging hoe dan ook. De werkelijkheid opgevat als beweging, fluïde dus, kan niet vastlopen in statische indelingen die per definitie uitsluiten, maar neemt alle uitzonderingen op de ons zelf geconstrueerde regel mee. Er is dan geen sprake meer van uitzonderingen, waar we eigenlijk niet zo goed raad mee weten, maar van variaties in de eindeloze diversiteit die de werkelijkheid, die de mensheid hoe dan ook is.


Boeken als deze zijn onmisbaar en broodnodig, niet alleen om dat persoonlijke perspectief dat tegelijk ook heel informatief is, maar ook om de moed er een beetje in te houden. Tegen de stroom van de tijd in, waarin het ‘bon ton’ lijkt te worden de hardop gedeelde zelfidentificatie van groepen mensen die tot voor kort nauwelijks zichtbaar waren, als belachelijk af te doen, en een tijd waarin de emancipatie van seksuele en genderminderheden stagneert en conservatieve politici daarvoor weinig gefundeerde argumenten aandragen, is het fijn een boek te lezen dat getuigt van talloze medemensen en professionals die meebewegen en mensen die ‘anders’ zijn met raad en daad terzijde staan en met hen, vanuit hun eigen perspectief, meedenken – een beweging die niet te stoppen is.


Lees dit boek. Van harte aanbevolen!


Een zee van ruimte, notities van een tussenmens.

Lara Billie Renze.

Uitgeverij Atlas Contact - 2024.

ISBN 9789045049380.

 

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Vind je een reactie ongepast?
Meld het!
Vind je een reactie ongepast?
 
Meld het!
samen zijn wijdekerk
bottom of page