top of page

Labeltjes plakken - De toekomst van de inclusieve kerk

Mike van Ballegooijen.

Afgelopen Pinksteren was het eindelijk zover. Mijn vriend Lucas en ik mochten vieren dat we een jaar verkering hadden. Na het eerste halfjaar hadden we al een beetje uitgepakt op het gebied van cadeautjes, dus dat wilden we nu liever niet weer doen. Daarom hadden we een overnachting geboekt in een klein hotelletje in de buurt van Nijmegen. Gewoon even lekker ertussenuit, wat quality-time samen. Zeker nu het weer kan. ‘s Avonds zijn we lekker op een terrasje wat gaan eten, want dat kon gelukkig weer met de toenmalige versoepelingen. Wat hadden we dat gemist, zeg! Na lekker te hebben genoten van het eten en van het mensen kijken, hadden we de navigatie weer gestart om terug te gaan naar het hotel. Toen we het hotelletje opzochten via Google Maps, kwamen we nog voor een grote verrassing te staan.


We zaten namelijk even te kijken bij de reviews en de mogelijkheden die het hotel te bieden had. We hadden dit hotel via zo’n algemene boekingssite gevonden en geboekt, maar dit hadden we nog niet bekeken. Waar we achter kwamen is dat je op Maps blijkbaar labels kan toevoegen aan je locatie. Het eerste label dat ons opviel was dat de locatie LHBTQ-vriendelijk is. Was dat nou eens een welkome verrassing! Ik moet eerlijk zeggen, ik zoek een locatie er niet vaak op uit dat die LHBTQ-vriendelijk is, maar vond het toch mooi om te zien dat dit hotel dat label droeg. Daarnaast droegen ze ook het label van een veilige omgeving voor transgender personen. Een keer op vakantie in België heb ik ook al eens een sticker gezien bij een snackbar dat zij LHBTQ-vriendelijk zijn, maar hier in Nederland nog nooit. Ik vind het wel bijzonder dat dit zo specifiek genoemd wordt.


Soms ga ik er weleens vanuit dat het toch wel logisch zou zijn dat het ergens veilig is voor LHBT’ ers. Helaas is het nog steeds waar dat dit niet overal het geval is. Zo liep ik met mijn vriend toch erg gespannen hand in hand door Nijmegen heen. Wat als we worden nageroepen en uitgescholden? Wat als mensen staren? Worden we misschien in elkaar geslagen? Eigenlijk wel naar dat je hierover moet nadenken, terwijl een heterostel gewoon zonder zorgen hand in hand kan lopen. Ik hoop dat daar snel verandering in komt en onze maatschappij steeds opener en toleranter wordt.


Ook in de kerk is het vaker niet dan wel, dat het een veilige omgeving is voor LHBT’ ers. Vanuit mijn eigen ervaring merk ik dat het vaak komt uit onwetendheid en de angst om het verkeerde te doen. Gelukkig wordt er wel steeds meer mét LHBT’ ers gesproken in plaats van óver. Wat mij betreft een hele goede vooruitgang. Misschien is het een idee om net als bij het hotel dat kerken kunnen aangeven dat ze LHBT-vriendelijk zijn en dat het een veilige plek is voor transpersonen. Volgens mij is dit nog niet te zien op een Google Maps, maar op Wijdekerk worden elke week weer nieuwe kerken toegevoegd die zichzelf voorzien van dat labeltje. Een mooie ontwikkeling!


Deze maand is het Pride Month, een maand waarin alles LHBT+ centraal staat en waarin anders-zijn gevierd mag worden. Zou het nou niet mooi zijn als deze maand kerken de kans pakken om dit labeltje met beide handen vast te pakken en op te plakken. Trots zijn om zichtbaar te zijn als een plek waar iedereen helemaal zichzelf kan zijn en waar het veilig is om te zijn wie je bent. Dat mijn vriend en ik naar een kerk kunnen gaan en dat we mogen weten dat we welkom zijn en ons daar veilig kunnen voelen. Ik hoop dat deze droom echt werkelijkheid mag worden!

 

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
Vind je een reactie ongepast?
Meld het!
Vind je een reactie ongepast?
 
Meld het!
samen zijn wijdekerk

Stichting Wijdekerk

info@wijdekerk.nl

KvK : 70255547

IBAN : NL78 RABO 0197 9480 06

RSIN : 858217946

© Copyright 2016-2025 | Stichting wijdekerk

Proclaimer

Wij vinden het belangrijk dat iedereen zijn/haar verhaal hier kan delen. Dit staat los van de mening van het team over de inhoud. Het is niet aan ons om te oordelen maar om, in navolging van Jezus Christus, elkaar in liefde te aanvaarden. 

 

Auteurs zijn altijd zelf verantwoordelijk voor de inhoud van hun verhaal. Wij als team doen ons uiterste best correcte en authentieke bijdragen op deze website te plaatsen. Als je onjuistheden en/of fouten constateert, dan verzoeken wij je dit bij ons te melden via het contactformulier. Wij zullen deze dan zo snel mogelijk herstellen.

Privacyverklaring

Wij gaan vertrouwelijk om met alle informatie die je ons geeft. Persoons- of adresgegevens gebruiken wij alleen voor het doel waarvoor je ze hebt verstrekt.  Zie hier voor onze volledige privacyverklaring.

bottom of page