top of page

Samen leren om inclusief te zijn

Een persoonlijke terugblik op Graceland Festival 2024 door Mart van de Kamp.

Van 15 tot 18 augustus 2024 was in Zeewolde het Graceland Festival, de tiende versie. En Wijdekerk was partner. Rikko Voorberg, artistiek leider van het Graceland Festival zei erover: „Graceland Festival heeft input nodig om samen te leren hoe Graceland Festival een open plek kan zijn voor iedereen, speciaal ook voor en met lhbtqia+ personen en bij hen betrokkenen. Als het gaat over herkenbaarheid in programmering, in vormgeving, in sfeer en beleving. Daarvoor hebben we ook input van Wijdekerk nodig.“ Wijdekerk was aanwezig met een stand op de infomarkt op zaterdag. En was verantwoordelijk voor de traditionele Pride Picknick op zaterdag.

 

INFOSTAND VAN WIJDEKERK – „Zijn die gratis?“

Bij de stand spraken wij (Elly van Wenum, David Schalken-den Hartog, ondergetekende) veel mensen. We werkten aan naamsbekendheid. We legden uit waar Wijdekerk voor staat. Wat Wijdekerk zo uniek maakt als veelkleurige en diverse beweging en gemeenschap van lhbtqia+ personen en bij hen betrokkenen uit allerlei kerken en gemeenten. Personen en betrokkenen met al dan niet goede ervaringen in die kerken en gemeenten. Dat Wijdekerk een beweging is die veiligheid en ruimte wil bieden aan iedereen met een persoonlijke zoektocht over eigen seksualiteit en gender. Een beweging die vanuit het wijde hart van liefde en genade van God gáát voor een wijde kerk waarin iedereen ervaart: samen zijn wij de kerk! - want allemaal zijn wij door God geschapen, en geliefde kinderen van God. En hoe we dat concreet doen. We spraken met heel veel lhbtqia+ personen die aanwezig waren op het Graceland Festival - jongere en oudere, bekenden en nog onbekenden. Met ouders van hen en andere bij hen betrokkenen. Met mensen die betrokken waren in de kerkleiding in hun eigen kerk(genootschap). En heel leuk: heel veel kinderen en tieners kwamen langs voor een regenboogsnoepje, regenboogsticker, en/of om zich te laten schminken met regenboogkleuren. En last but not least voor zo’n leuk regenboogpolsbandje van Wijdekerk! Heel cute altijd eerst vragend: “Zijn die gratis?“

 

PRIDE PICKNICK A LA TAFELTIJD – “Waar is het feestje?”

Van die bandjes deelden we er ook tientallen uit op de Pride Picknick. Die Picknick is er sinds jaar en dag op het Graceland Festival om ca. 12 uur. Elke volgende versie van het Graceland Festival trekt die meer deelnemers en krijgt het ook een meer open en inhoudelijk karakter. Daaraan droegen wij (Alexander Noordijk, Kai Yung, Harm Beskers, David van Musschenbroek-Kristoffers, Noud Fortuin, Ella de Stigter, samen met  vele anderen van Wijdekerk en Graceland Festival) dit jaar bij door voor een format te kiezen dat gebaseerd is op TafelTijd in het land. Om uit te stralen en te laten ervaren dat er voor ieder een plaats is aan Gods tafel. Na delen van brood en wijn werd ook het door deelnemers meegenomen eten gedeeld, als verdere bevestiging van de gevoelde verbondenheid. Het was bijzonder te ervaren – speciaal voor hen die er voor het eerst bij waren – dat lhbtqia+ personen er maar niet z’n beetje bij hangen maar er echt helemaal bij horen. De plek was vanwege de grote drukte op zaterdag eerst nog wat onduidelijk voor veel mensen, maar de banners en borden van Wijdekerk wezen de weg naar het feestje.

 

SFEER EN BELEVING VAN HET FESTIVAL – “Wij branden een kaars voor jullie“

Los van infomarkt en Pride Picknick à la Tafeltijd was wat ik voor het gemak ‘queerness’ noem normaal op het hele festival. In de sfeer – mensen die hand in hand liepen over het terrein, en andere uitingen in ‘daad, praat en gewaad‘. In de hele aankleding van het festival. In het kinderprogramma, en de kinderen zelf. In brede programmering – keuze van sprekers, artiesten, bands, en in wat zij zeiden, zongen, deelden, baden en boden. In keuze van thema’s en manieren van bespreking en creatieve verwerking. Heel lief dat de mensen van het Friese Nykleaster die de getijdengebeden verzorgden op het festival op zaterdag spontaan naar mij toe kwamen om te zeggen dat ze voor de lhbtqia+ community een kaars zouden branden bij het middaggebed. Last but not least denk ik ook aan een aantal bijzondere acts waarbij drie (!) optredens van drag musician Flamy Grant eruit sprongen.

 

DRAG QUEEN OP GRACELAND – “Stay proud, radiate, keep laughing“

Flamy Grant, alter ego van Matthew Blake Lovegood (she/they), is in haar/diens eigen woorden, een “shame-slaying, hip-swaying, singing-songwriting drag queen from North Carolina”. Bekend van haar prijswinnende debuut-CD ‘Bible Belt Baby’. Flamy’s optredens, alledrie, maakten bijzonder veel los bij het publiek, in positieve zin. Én bij Flamy Grant zelf. Flamy deelde in die optredens haar eigen ontwikkeling van jonge ‘queer kid‚ raised by fundamentalist evangelicals in the American South’ tot de ‘out & proud person’ van dit moment. “De meest affirmative ervaring van mijn leven” noemde iemand het. Velen waren in tranen. Flamy had volop interactie met het publiek, en mengde zich na afloop ook onder hen – werd soms bijna bedolven onder jongeren (en wat minder jongeren) voor wie zij in haar optreden en vooral als persoon heel veel betekende. Flamy deelde achteraf dat zij haar optredens op Graceland Festival beleefd had als behorend tot de bijzonderste en meest waardevolle ontmoetingen in haar carrière als drag queen. Haar message aan haar publiek werd samengevat in haar laatste song getiteld S.P.R.K.L. die ze als toegift zong op het Bospodium: „Stay proud, radiate, keep laughing!“

 

HEEL DE TIJD – “Keep calm and spread love”

Het thema van Graceland Festival 2024 was ‘Heel de tijd’. Dat ging over de héle tijd, maar vooral ook over heling in het licht van de tijd, heling van wonden die in het verleden geslagen zijn. Bijvoorbeeld wonden door uitsluiting, afwijzing, verlies. Wonden die op het festival benoemd werden en waarvoor middelen werden aangereikt die hopelijk ook tot heelmaking konden leiden. Ik zag en ervoer dat dat ook werkte, bij anderen, bij mijzelf. Dat het kracht gaf om door te gaan, samen, als geliefde mensen. Om Gods liefde te verspreiden in Gods wijde wereld.

 

TENSLOTTE – “Tot volgend jaar?!“

Ik hoop volgend jaar nog meer mensen van de brede Wijdekerk-community te ontmoeten op Graceland. Van harte aanbevolen, als je maar een beetje denkt dat het iets voor jou kan zijn.

 

Mart van de Kamp, namens allen die van Wijdekerk bijdroegen aan Graceland Festival 2024


 

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Vind je een reactie ongepast?
Meld het!
Vind je een reactie ongepast?
 
Meld het!
samen zijn wijdekerk
bottom of page